Harkanj banja

Harkanj banja se nalazi u Mađarskoj na 250 km od Beograda, na južnom delu županije Baranje, u kotlini reke Drave, u zagrljaju planina Tenkes i Szársomlyó. Preko tog raznolikog krajolika vodi nas put pored žitnih njiva, mnoštva jezera čiste vode, bujnih šuma i vinograda, među kojima se skriva gradić lekovite vode.
Grad Harkanj koji je danas sve popularniji - sa svojim termalnim bazenom je pre skoro 200 godina krenuo putem zdravstvenog turizma. Tokom isušivanja nekadašnjih močvara, radnici su prvi osetili blagi učinak lekovite harkanjske vode. Grad Harkanj i termalni bazen je od onda zasluženo dobio nadimak "Meka za reumatičare". Stoletna prošlost je dokaz za činjenicu kako je harkanjska voda, među ostalim sulfatskim vodama posebna u svojoj lekovitoj snazi.
Harkanj banja poseduje jedinstvenu i čarobnu moć lekovite vode, koja se u ovakvom sastavu može naći samo još na dva mesta u svetu.
Od 1823. godine postoje pisani dokumenti koji govore o dobrotvornosti lekovite vode u Harkanj banji. U lečenju i prevenciji lokomotornih, hroničnih ginekoloških i osteoporoznih bolesti mogu se postići vrlo lepi rezultati, a smetnje u cirkulaciji limfe mogu potpuno nestati uz pomoć specijalnih tretmana. Nezavisno od vremenskih prilika i leti i zimi goste čekaju bazeni sa vodom između 26-35°C.
Harkanjska lekovita voda
Harkanjska lekovita voda jedinstvena je u Europi. Crpi se iz dubine 50-70 metara, temperatura joj je prosečno 62 Cº. Sadrži više od 1.000 mg minerala po litri. U zdravstvenom pogledu najznačajniji je dvovalentni sumporni spoj ugljokosulfid (COS), u vodi rastopljen u obliku plina pod pritiskom. Pri izviranju na površinu, oslobodivši se pritiska odmah se raspada, prelazi u gasoviti sumporvodonik, koji vodi daje karakterističan miris.
Sumporove čestice su čak i u bazenima dobro uočljive pri svetlu sa strane. Liar lekovite vode sadrži otprilike 12 mg ugljikosulfida. Ovaj spoj inače otkriven je ovde 1860-ih godina prilikom hemijske analize lekovite vode. Preko kože a i pri udisanju podjednako se aktivno absorbuje u organizam: absorpcija je 150 puta veća u upoređenju sa četvorovalentnim sumpornim spojevima (sulfatima).
U Harkanjskim Toplicama ne očituje se samo spontani efekat lekovite vode. Vanredne su i prirodne karakteristike: povoljni klimatski uslovi, mikroklima, te 2.100-2.200 sunčanih sati godišnje na najbolji način dopunjuju brižno planirani boravak u lekovitom kupalištu.
Toplice su obnovljene 2003., u kojima gostima tokom boravka stoje na raspolaganje jedan polunatkriveni i jedan otvoreni bazen ukupne površine 2.098 m², dubine 110-153 cm s toplom vodom od 34-38 Cº.
Tokom harkanjskog boravka u kupalištu postižu se povoljni rezultati u lečenju, prevenciji ili smanjenju tegoba ortopedskih i zglobnih bolesti, osteoporoze, hroničnih ginekoloških tegoba, odnosno poboljšanja rada limfnog sustava.
Svetski poznata Harkanjska banja i kupalište očekuje Vas i vašu porodicu tokom cele godine. U parku površine 13,5 hektara od maja do oktobra ljubitelje kupanja očekuju otvoreni bazeni, sportski bazen, dječji bazen te u špicu sezone i tobogan.  Odlična  destinacija za porodične provode, sunčanje, igre, bavljenje sportovima. Animatori imaju programe za celu porodicu, na taj način svako može pronaći aktivnost, koja mu najviše odgovara.
Površina sportskog bazena: 1050 m² ; Površina bazena u obliku leptira: 1460m² i 1520 m²;Površina dečijeg bazena: 220 m²
Savremeno kupalište danas već ne može funkcionisati bez saune, solarijuma, đakuzija i bazena za masiranje, odnosno bez kozmetičkog i salona za masažu, jer osvežavajući i kozmetički tretmani osim vašeg dobrog raspoloženja služe i za čuvanje mladosti i lepote vašega tela. Naravno, sve to možete pronaći u Harkanjskom kupalištu.

Radno vreme

Ponedeljak - Petak
9:00am - 19:00

Subota
10:00am - 15:00

Nedelja
ne radimo

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter. Najbrži način da saznate novosti

 

Kontakt

  •   Dositejeva 7a 11000 Beograd
  •   +381 11 30 33 907
  •   Pišite nam
  •  
Design © bojovicdejan.com - OmegaTravel All rights reserved.